صادرات و فروش در بازار بینالمللی یکی از فرصتهای بیبدیل برای درآمدزایی اَرزیست. اما ورود به این بازار نیازمندِ تحقیق و مطالعهی کافی و وافی در این حوزهست.
ممکنه تولیدکنندهی کالا یا محصولی باشید و با خودتون فکر کنید که چرا محصولم رو به کشور دیگهای صادر نکنم؟ یا به زبان عربی مسلط باشید و به فکر یافتن مشتری در بازار کشورهای همسایه و عربزبان بیافتید! یا بروبیا و سِمتی در شرکتی بازرگانی داشته باشید و فکر کنید حالا که توان یا واسطهای برای صادرکردن دارم، با کمک چند تولیدکننده صادرات و واردات رو شروع کنم!
بله تمام اینها نقطههای خوبی برای شروع هستند! اما پیش از هر چیز لازمه بهطور دقیق از مسیر پیشِ رو باخبر بشید و خودتون رو برای همه چیز آماده کنید. ما قلم به دست گرفتیم و تمام اطلاعات مورد نیاز برای ورود به عرصهی صادرات به کشورهای خارجی و همسایه رو در این صفحه جا دادهایم. پس به خوندن ادامه بدید!
همونطور که میدونید صادرات در ایران بهعلت محدودیتهای سیاسی و اقتصادی موجود در اوجِ خودش قرار نداره. با این حال، در کنار واردات خیلی از کالاها و محصولها ما صادرکنندهی نفت، گاز، مصالح ساختمانی، محصولات کشاورزی، مواد غذایی، فرش، گلیم و مواردی از این دست هستیم.
به نقل از مهدی میراشرفی –رئیس گمرک ایران- در سال ۱۳۹۸ ارزش تجارت خارجی ایران بیشتر از ۸۵ میلیارد دلار بوده که حدود ۴۱ میلیارد دلار آن سهم صادرات ماست.
طبق اخبار و گزارشها، ایران به بیش از ۱۰۰ کشور دنیا صادرات داره که این کشورها بهترتیب در قارهی اروپا، آسیا، آفریقا و آمریکا قرار دارند.
چین، عراق، امارات متحدهی عربی، ترکیه، روسیه و آذربایجان از اصلیترین مقصدهای صادرات کالاها و محصولات ایرانی هستند.
بهطور کلی، برای انتخاب مقصد مناسب برای صادرات محصول لازمه علاوه بر مطالعهی آمار قبلی، بهطور واضح و روشن بدونید چهقدر تقاضا برای کالای شما در کشور مقصد وجود داره. در واقع، شناسایی بازار هدف بیشترین سهم رو در انتخاب مقصد شما خواهد داشت.
برای مثال، گرچه کشورهای همسایهای مثل پاکستان یا عمان در فهرست کشورهای همکار ایران حضور پررنگی ندارند، این موضوع به این معنی نیست که تجارت و صادرات به این کشورها رو باید از ذهنمون خط بزنیم. چه بسا با شناخت دقیق این نوع کشورها، بتونیم به بازار بکری دست پیدا کنیم.
همونطور که اشاره شد، کشورهای هممرز ما میتونن بازار هدف مناسبی رو پیش پای ما بگذارند. پاکستان یکی از کشورهاییست که بهعلت ضعف در حوزهی صنایع میتونه به گزینهی خوبی برای صادرات محصولات صنعتی تبدیل بشه. بهعلاوه، اشتراکهای فرهنگی ایران و این کشور میتونه در برقراری ارتباطی متقابل و پایدار راهگشا باشه.
قطر کشوریست که با وجود ثروت زیاد، با کمبود زمینهای کشاورزی و آب و هوای نامناسب دست و پنجه نرم میکنه. درصد زیادی از مواد غذایی و محصولات کشاورزی ازطریق صادرات به این کشور وارد میشه. محصولاتی مثل خرما، پسته، سیر، کلم، کدو، زعفران و هندوانه از جمله نیازهای اساسی وارداتی این کشور هستند. بهعلاوه، قطر توان ساخت بسیاری از قطعات و محصولان صنعتی رو نداره و نیاز خودش رو از کشورهای دیگه تأمین میکنه. این یعنی همسایهی دیوار به دیوار ما به محصولات ما نیاز داره و ما هم به بازار آمادهی این کشور!
عراق با توجه به بحرانهای از سر گذرونده و ضعفش در تولید داخلی، یکی از مهمترین مقصدهای صادرات کالا برای ایران محسوب میشه. محصولات کشاورزی مثل پرتقال، هندوانه، سیبزمینی و خیار از جمله نیازهای غذایی مردم این کشور هستند. همچنین لوازم خانه و آشپزخانه در دستهی کالاهای وارداتی این کشور قرار دارند.
کاشی و سرامیک، میلههای آهنی و فولادی و سنگهای ساختمونی از جمله کالاها و اقلامی هستند که از ایران به عراق صادر میشه.
عمان مقصدی مناسب برای صادرات و مراودهی کالاییست، چرا که ثبات اقتصادی خوبی داره و حمل و نقل کالا به این کشور آسونه.
براساس گزارشها، صادرات مواد غذایی، محصولات طبیعی و زراعی، فرآوردههای آهنی، انواع سنگها و فولاد از ایران به عمان در سالهای گذشته مسیر خوبی رو پشت سر گذاشته.
کشورهای اروپایی یکی از مقاصد مناسب برای صادرات از ایران هستند.
برای مثال، محصولات کشاورزی مثل زعفران، پسته و مرکبات جزو مواردی هستند که در این کشورها خواستار دارند. صادراتِ رو به رشدِ خرما به روسیه نمونهی واضحی از این نوع فرایند عرضه و تقاضاست.
سوئد، ایتالیا، اسپانیا و روسیه از جمله بازارهای هدفی هستند که با شناسایی نیاز مصرفی اونها میتونیم به بازاریابی صادراتی مطلوبی در این کشورها برسیم.
برای شروع صادرات بایستی فرایند مشخصی رو دنبال کنی و زیرساخت و برنامهای منسجم براش تهیه کنی. تا در میانهی راه خسته نشی و اشتباهاً سر از ناکجاآباد درنیاری. ما این مسیر رو به چند گام اصلی تقسیم کردیم.
اولین گام برای ورود به هزارتویِ پررونقِ صادرات اینه که بازار هدفت رو بشناسی و نیاز مشتری رو بهطور کامل درک کنی. برای مثال، صرف اینکه پسرعموی پدریتون در کانادا زندگی میکنه، نمیتونه دلیل خوبی برای شروع صادرات به این کشور باشه.
برای شناسایی بازار هدفتون موارد زیر رو مشخص کنید:
چه کسی میتونه از موقعیت سودمندی مثل صادرات محصول به یه کشور دیگه چشمپوشی کنه؟ هیچکس! این مقوله برای همه وسوسهکنندهست. به همین علت، بایستی قبل از صرف انرژی و هزینه، برنامهی دقیقی داشته باشید. به پرسشهای زیر پاسخ بده:
۱- چه چیزی دارم؟ چه چیزی ندارم؟
۲- آیا زبان اون کشور رو بلدم یا نه؟
۳- چهقدر بازار هدفم، الگوی مصرف مشتری و فرهنگش رو میشناسم؟
۴- قدرت تأمین دارم یا نه؟
۵- بازاریابی بلدم یا نه؟
۶- ارسال و حمل و نقل کالا رو میتونم مدیریت کنم یا نیاز به همکاری فرد دیگهای دارم؟
بعد از پاسخ به این پرسشها، میتونید برای یافتن همکار و اقدامهای بعدیتون برنامهریزی کنید. بهطورکلی، مهمترین بخش برای شما یافتن مشتری در مقصد هست، و خیلی از موارد دیگه رو میتونید خودتون انجام بدید یا به فرد یا شرکتی واگذاری کنید. پس با مشخص کردن نیازها و یافتن پاسخ درست آگاهانه در این مسیر پیش برید.
براساس کالا و مقصدتون میتونید سراغ مشتریهای بالقوه برید. تحقیق آنلاین یا جستجو در شبکههای اجتماعی شما رو به گروهی از افراد یا شرکتهایی میرسونه که به اون کالا نیاز دارند. بعد از مذاکره و مشخص کردن شرایط ارسال، عقد قرارداد و انتقال پول میتونید نمونهی کالا رو براشون ارسال کنید و با تأیید نهایی ارسال اصلی انجام بشه.
با طی کردن روندهای اداری مربوطه که شامل ثبت شرکت و دریافت کد اقتصادی میشه، درخواست دریافت کارت بازرگانی رو ثبت میکنی. بعد از بررسی، اتاق بازرگانی این کارت رو برات صادر میکنه. قسمت زیادی از فرایند به شکل آنلاینه و معمولاً ظرف مدت دو هفته این کارت صادر میشه.
با داشتن کارت بازرگانی و کد اقتصادی، میتونی برای ارسال کالا و صادرات اقدام کنی. اما قبل از این کار، باید قرارداد مشخصی با مشتری بسته باشی. در این قرارداد لازمه کلیهی شرایط مبادلهی کالا و مبلغ بیان بشه. همچنین، مواردی مثل نحوهی ارسال کالا، امکان مرجوعی کالا، نحوه و زمان تسویهحساب، مدارک لازم برای دو طرف و نحوهی انتقال پول به شما، باید مشخص بشه.
بعد از اون باید اظهارنامه و مدارک لازم برای ترخیص کالا در گمرک رو تهیه کنید. توی این مرحله، میتونید کار رو به یه ترخیصکار بسپرید تا کلیهی مراحل مربوطه رو پیش ببره. بهطور کلی، ترخیص کالا با ورود، ارزیابی و سنجش وزن کالا شروع میشه، بعد از اون اظهارنامهی گمرکی رو تکمیل میکنید و هزینههای ترخیص کالا رو میپردازید.
دریافت ارز و مبادلهی بانکی احتمالاً یکی از اصلیترین دغدغههای ما برای ورود به بازار بینالمللیه. با اینحال، در مورد صادرات شما با استفاده از صرافیهای معتبر میتونید، درآمدتون رو دریافت کنید. کالای صادراتی معاف از مالیاته، اما ارز حاصل از اون باید وارد سامانهی نیما (سامانهی نظام یکپارچهی معاملات ارزی) میشه و اونجا به فروش برسه. درواقع، با این کار ارزِ حاصل از صادرات وارد چرخهی واردات کشور میشه و اینجوریه که چرخ مبادلات ارزی کشور میچرخه!
در تمام مراحل، از تصمیمگیری برای ورود به این عرصه تا نقل و انتقال پول میتونید با ما مشورت کنید. ارزیشو با راهنمایی مستقیم شما یا وصل کردن شما به افراد باتجربه در این حوزه، پاسخگوی پرسشها و دغدغههاتون خواهد بود. برای دریافت ایمیل از ارزیشو، نشانی ایمیلتون رو برای ما بفرستید یا ازطریق صفحهی تماس با ما، پرسش خودتون رو با ما در میون بذارید.
ماموریت ارزیشو: آموزش + خدمات برای درآمد ارزی در ایران . ما در مورد هر روشی که بشه ازش درآمد دلاری داشت تولید محتوا می کنیم و با همکاری شرکت های برتر، دسترسی به خدمات ارزی مورد نیاز رو برای کسب درآمد دلاری تسهیل می کنیم.